Klaas Gubbels
Peter Struycken
Charlotte Dumas


Peter Struycken

Peter Struycken (Den Haag, 1939) is omstreeks 1969 een van de eerste kunstenaars in Nederland die de computer een belangrijke rol laat spelen in het tot stand komen van zijn kunst. Ook is hij een van de eersten die op grote schaal werk gaat maken voor (gebouwen in) de openbare ruimte.

Het werk van Struycken kent diverse verschijningsvormen – schilderijen, tekeningen, installaties, bewegend beeld – en kenmerkt zich door abstracte patronen en figuren. Deze spelen, naast kleur en licht, eveneens een belangrijke rol in de installaties die hij maakt. Struycken ontwerpt in 1981 de bekende postzegel met de beeltenis van toenmalig koningin Beatrix, opgebouwd uit talloze puntjes, variërend in grootte. Een uniek ontwerp in Struyckens oeuvre aangezien figuratie in zijn werk doorgaans geen rol speelt.

Vanaf 1987 maakt Struycken ook lichtplannen en theaterdecors. Dit is duidelijk terug te zien in het werk Zonder Titel uit 1993, dat onderdeel is van de zuilengalerij onder het archiefgebouw van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Zonder Titel verlicht de openbaar toegankelijke zuilengalerij – de kolommen – na zonsondergang.

Elke tien minuten veranderen de kolommen van kleur, aangestuurd door een computerprogramma dat ervoor zorgt dat rode, groene en blauwe lampen steeds opnieuw een andere combinatie van primaire en mengkleuren tonen. De theatrale passage wordt daardoor haast een toneel, een ambigue ruimte, niet binnen, maar ook niet echt buiten.

Struycken studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1957-1961). Van 1964 tot 1976 gaf hij op de kunstacademie in Arnhem leiding aan een afdeling speciaal gericht op omgevingskunst. (Groeps)tentoonstellingen van Struyckens werk vonden plaats in onder meer Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), het Stedelijk Museum Amsterdam, Galerie De Expeditie (Amsterdam) en het Stedelijk Museum Schiedam.Volgende kunstenaar: Charlotte Dumas
Alle kunstenaars
REGISSEUR VAN DIT PORTRET:

Lex ReitsmaRegie: Lex Reitsma
Camera: Lex Reitsma
Geluid: Lex Reitsma
Montage: Lex Reitsma
Muziek: Kieran Klaassen

Volgende kunstenaar: Charlotte Dumas
Alle kunstenaars