Hans Eijkelboom
Marc Mulders
Marinus Boezem


Marc Mulders

Leven, dood, transcendentie, contemplatie en wederopstanding zijn thema’s in het werk van Marc Mulders (Tilburg, 1958). “Met schilderen kun je natuurlijk toch op een andere manier het geweld en het leed […] anders in kaart brengen. Doordat je er meteen eigenlijk – klinkt gevaarlijk wat ik nu zeg – iets van een troost aan meegeeft.” Waar Mulders in bovenstaand fragment van schilderen spreekt, zou ook het woord kunst genoemd kunnen worden. Aangezien hij behalve schilderijen, ook aquarellen, glasobjecten, textielwerk en glas-in-loodramen maakt.

De katholieke iconografie neemt een belangrijke plek in binnen het oeuvre van Mulders; het vieren van de schepping is voor hem van wezenlijk belang. De kwetsbaarheid en de stoffelijkheid van de schepping die ons omringt, bijvoorbeeld in de vorm van de eeuwige cyclus van leven en dood die de natuur vertegenwoordigt. Dieren als vissen en vogels, bloemen en allerlei organische motieven zijn dan ook terugkerende elementen in zijn werk.

“Dat je iets wilt veroveren op het doek, wat niet meer de bloem of het bloemhart is als object, maar wat een niet definieerbare ruimte is. Een ruimte in de schepping, een kamer van de schepping noem ik het. Dus mijn taak is het, als een soort tuinman, in de kamers van de schepping het een beetje op te pimpen, een beetje mooi te maken.

En dat heeft dan natuurlijk als functie, ervan uitgaande dat schoonheid tot spiritualiteit kan bijdragen, dat als je mooie kamers maakt waar aandacht is voor detail en schoonheid en versiering, dat het dan heel weldadig is om elkaar te ontmoeten, om de ander te ontvangen. Dat is allemaal een hele, enigszins pathetische en geladen taal, maar dat is wel het fundament voor mijn werk.”

Mulders studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda (1978-1983). Glas-in-loodramen van zijn hand zijn te zien in onder meer de Nieuwe Kerk in Amsterdam en de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

Tentoonstellingen van Mulders’ werk waren te zien in onder andere De Pont (Tilburg), KRANENBURGH (Bergen), Borzo (Amsterdam) en Museum Arnhem.



Volgende kunstenaar: Marinus Boezem
Alle kunstenaars
REGISSEUR VAN DIT PORTRET:

Jeroen Berkvens


JEROEN BERKVENS(Eindhoven, 1968) sloot zijn studie aan de kunstacademie in Breda af metLET ME HAVE IT ALL; een zoektocht naar soul pioneer Sly Stone. De film won de ARTE AWARD voor beste Europese studenten film.

Latere muziekdocumentaires van zijn hand zijnJIMMY ROSENBERG – DE VADER, DE ZOON & HET TALENT(GRAND PRIX Krakow Film Festival, GRAND PRIX Festival International du Films sur d’Art Montréal, BIG SKY AWARD Montana, en het GOUDEN KALF voor Beste Lange Documentaire).A SKIN TOO FEW – THE DAYS OF NICK DRAKEwerd internatonaal bekroond en door deNew York Timesbeschreven als"a cinematic tone poem as much as a biography”ten tijden van de bioscoop release in Amerika. En inPARADISO (GRAND PRIZE Jecheon Music & Filmfestival, Korea)wordt de Amsterdamse poptempel belicht vanuit het perspectief van diverse artiesten.

Ook series zoalsLIFE IS BEAUTIFUL(33 korte cinematografische films) enDE TIJDPSIEGELover de woordenloze filmtaal van de ex-Sovjet documentaires behoren tot Jeroen's regiewerk. Zijn ANDERE WERKZAAMHEDEN omvat o.a. EINDREDACTIE voor omroep HUMAN, waaronder televisieserieDUS IK BENmet filosofe Stine Jensen. En Jeroen doceerde gedurende tien jaar cinematografische vormgeving aan de kunstacademie in Breda, waarna hij sinds 2010 DOCENT documentaire regie werd aan de NEDERLANDSE FILMACADEMIE.


Regie: Jeroen Berkvens
Camera: Rob Hodselmans
Geluid: Sander den Broeder & Benny Jansen
Montage: Jeroen Berkvens
Muziek: Ernst Reijseger

Volgende kunstenaar: Marinus Boezem
Alle kunstenaars