Herman de Vries
Heringa/ van Kalsbeek
Amie Dicke


Heringa/ van Kalsbeek

Grillig, glimmend en veelkleurig zijn de sculpturen van Heringa/Van Kalsbeek. Het werk van het kunstenaarsduo, dat samenwerkt sinds 1998 en bestaat uit Liet Heringa('s-Hertogenbosch, 1966) en Maarten Kalsbeek (Oestgeest, 1962), toont een buitenaardse fantasiewereld die organisch aandoet.

De natuur is een grote inspiratiebron voor het duo. Ze zijn gefascineerd door hoe natuurlijke processen van verval en overwoekering nieuwe vormen creëren.

Kenmerkend voor het duo is het gebruik van kunsthars waarmee ze metalen frames overgieten en bestaande voorwerpen als een Chinees beeldje van porselein of een kunststoffen bloem coaten. Controle, keuze en toeval gaan hand in hand, de hars druipt, vloeit en trekt slierten. Op de chaotische en grillige vorm die zo ontstaat heeft het duo maar ten delen invloed: door de sculptuur om te keren waardoor de druipende hars van richting verandert, bijvoorbeeld.

Daarmee is de onherkenbaarheid en onvoorspelbaarheid die Heringa en Van Kalsbeek aanspreekt in de natuur ook deels in hun eigen werkproces aanwezig. Je zou de totstandkoming van hun werk ‘controlled accidents’ kunnen noemen, naar het gelijknamige boek dat in 2007 verscheen bij de solotentoonstelling Cruel Bonsaiin het Stedelijk Museum Amsterdam.

Heringa/Van Kalsbeek werkt behalve met kunsthars ook met keramiek en porselein. Ze studeerden beiden aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (1984-1987), Middlesex Polytechnic School of Art in Londen (1987-1988) en De Ateliers (1988-1990). Hun werk was te zien in Museum de Fundatie (Zwolle), Anna Klinkhammer Galerie (Düsseldorf), Van GoghGalerie (Zundert) en het Stedelijk Museum Amsterdam (Post CS-gebouw).Volgende kunstenaar: Amie Dicke
Alle kunstenaars
REGISSEUR VAN DIT PORTRET:

Erik de Bruyn


Erik de Bruyn (1964) eerste langspeelfilm WILDE MOSSELEN was de openings film op het Nederlands Film Festival in 2000. De film werd genomineerd voor Beste Script en Beste Acteur en kreeg de Nederlands Film Critics Award van Beste Film 2000, de Stimulation Award van de Amsterdam Arts Foundation en de Youth Award voor Beste Film. Het won een aantal andere prijzen, zoals de Russische Film Critic Award op het Internationals Film Festival in Moskou. WILD MOSSELEN werd vertoond op vele internationale filmfestivals, waaronder Cannes, Mannheim, Heidelberg, Kiev, Tallin, Warschau, Istanbul, Gent, Moskou, Washington en anderen. Tien jaar later werd het een Nederlandse cult-klassieker. De DVD werd remastered en de film was ongeveer in diverse publicaties geschreven, zoals het boek Filmfanfare.

In september 2007, op het Nederlands Film Festival, NADINE, werd de tweede speelfilm uitgebracht. De film, met in de hoofdrol Monic Hendricx, Halina Reijn en Sanneke Bos, werd openingsfilm op het Internationaal Filmfestival Mannheim Heidelberg en toonde F.E. op de internationale filmfestivals in Gent, Karlovy Vary, Sao Paolo en de hoofdstad Warschau

Daarnaast is Erik de Bruyn heeft een aantal korte films (Spring Song (2005) genomineerd voor de NPS Award, de getuige (genomineerd als beste korte Gouden Kalf 2006 en winnaar van de Beste Korte Film Award van de Italiaanse Republiek, IFF Montecatini). Hij maakte een aantal videoclips (nuff said, Katja Schuurman, de PUNANAS en 'Clean Again' voor RACOON) en richtte hij zich op commercials voor onder andere Heineken, Smiths, Campina, Unilever, Nederlandse Belastingen, KPN, Campina, Nastro Azurro (zie Showreel hoofdstuk over deze site of www.incaseoffire.tv). De laatste tijd is hij ook aan het schrijven en regisseren documentaires.

Naast dit werk is Erik de Bruyn ook een scenarioschrijver. Hij schreef WILD mosselen, schreef mee aan NADINE, en is nu aan het schrijven voor een filmscript feature genaamd Moondogs. Hij schreef ook voor bepaalde tv-series.


Regie: Erik de Bruyn
Camera: Remko Schnorr
Geluid: Eddy de Cloe
Montage: Michiel Boesveldt
Muziek: Erik de Bruyn (componist) & Eddy de Cloe (muziekproductie)

Volgende kunstenaar: Amie Dicke
Alle kunstenaars