Co Westerik
Jeroen Henneman
Folkert de Jong


Jeroen Henneman

Wat doorgaans een sculptuur wordt genoemd, noemt Jeroen Henneman (Haarlem, 1942) een ‘staande tekening’. De lucht is de drager. Door zijn lijntekeningen te vertalen in staal en deze rechtop te zetten suggereert hij de illusie van ruimte. “Ik ben een lijnenman. […] Een fantastische uitvinding, de lijn.”

Naast de staande tekeningen, tekent en schildert Henneman en maakt hij grafiek. In zijn oeuvre komen veel gewone voorwerpen voor, waaronder een potlood, kopje, schaar of doos.

Behalve vrij werk, maakt Henneman ook staande tekeningen in opdracht, vaak voor de publieke ruimte. Zoals De Kus (2002) in Apeldoorn, het huwelijkscadeau van de gemeente aan Willem-Alexander en Máxima. Andere voorbeelden zijn het monument voor Theo van Gogh met de titel De Schreeuw (2006-2007) en de veertien meter hoge bureaulamp op het dak van het Stadskantoor in Zwolle.

Henneman werd opgeleid aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam (1959-1961) en studeerde vervolgens aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Tentoonstellingen van zijn werk waren te zien in onder andere Galerie de Boog (IJsselstein), Seasons Galleries (Den Haag) en Galerie Clement (Amsterdam).Volgende kunstenaar: Folkert de Jong
Alle kunstenaars
REGISSEUR VAN DIT PORTRET:

Neske Beks


Neske Beks is een storyteller met Vlaamse, Afrikaanse en Amerikaanse roots. Voor elk verhaal tracht ze het juiste medium te kiezen: documentaire, literatuur, theater, muziek. Daarnaast helpt ze anderen hun verhaal te vertellen. Als regisseur, coach, docent, host presentator. Documentaires van haar hand zijn Mookie (NCRV), haar documentairedebuut Eigen Volk en meest recente film Beyond My Walls (VPRO). Neske maakte in 2014 haar literaire debuut met De Kleenex Kronieken bij de Harmonie en schrijft aldaar anno nu - 2015- aan haar tweede roman met een debutantenbeurs van het Nederlands Letterenfonds. In 2002 won ze de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs met haar toneeldebuut Wrang.


Regie: Neske Beks
Camera: Brigit Hillenius
Geluid: Ludo Keeris & Menno Euwe
Montage: Maurice Bedax
Muziek: Chris Corstens

Volgende kunstenaar: Folkert de Jong
Alle kunstenaars